ДЕСЕТ ГРЪЦКИ ОСТРОВА

текст Димана Трънкова; фотография www.visitgreece.gr, Антони Георгиев


Които да посетите през лятото на 2021 г.

Santorini sea

Може да са 1200. Може да са и 6000. Точният брой на островите в Гърция може да варира според това как броите и както смятате за остров. Едно нещо е сигурно - колкото и да са късчетата суша в гръцки териториални води, те със сигурност са много, много повече от тези в акваторията на България. 

Гръцките острови са дълбоко вкоренени в масовото съзнание. Всички знаем за Итака на Одисей и Крит на Зорба Гърка, виждали сме снимки с божествените залези на Санторини, мечтали сме за пътешествие с яхта от остров на остров. (Почти) всички сме били на Тасос. 

За кои острови да купим билет за ферибота през лятото на 2021 г.?

Ако познавате вече всяко заливче и плаж на Тасос, отправете се на по-дълго, но възнаграждаващо пътуване към Самотраки. Малък и отдалечен от основния туристически поток, островът е тихо място за спокойна почивка сред чиста природа от гори с чинари, бистри реки, минерални извори и предизвикателните склонове на връх Фенгари. Задължително направете преход до живописните водопади и езерцата, които те образуват. Пахия Амос има заслужената слава на най-хубавия местен плаж, а развалините на античното светилище на Самотракийските богове са пълни с романтика и мистика. Не пропускайте и местния специалитет - чеверме от яре.

samothrace great god sanctuary

Повече за Самотраки тук.

Още по на изток във водите на северното Егейско море ви чака Лесбос. Островът, където се родила и творила античната поетеса Сафо е място, където има от всичко по малко, а масовият туризъм още не е довел до появата на мащабни хотелски комплекси. Столицата Митилене е очарователен лабиринт от неокласически сгради. По северния бряг на острова са накичени гирляндите на традиционни градчета като Митимна (Моливос) и Петра редом до симпатични плажове. На южния бряг ви очакват две забележителни места. Очарователно декадентският Пломари е мястото, където се произвежда любимото на всички узо, а артистичното селце Ерисос привлича вниманието с чудесен плаж, славата си на родно място на поетесата Сафо и популярен феминистки фестивал. Не пропускайте и една геологична рядкост - Националният парк "Вкаменена гора" пази фосилизираните останки на гигантски праисторически дървета и е в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

lesbos port taverna

Повече за Лесбос тук.

А сега продължете на юг към Икария. Сравнително малък, категорично планински и определено тих на фона на останалите звездни гръцки острови през лятото, той е терен на една вълнуваща загадка. Икария е остров на столетници. Местните хора не само живеят необичайно дълго - те влизат в преклонна възраст в крепко физическо и психическо здрав. Как става така? Не е много ясно, но изглежда има връзка с местния начин на хранене и живот. Той включва простички продукти (повече хляб, зеленчуци и маслини, отколкото сувлаки и баклава) и активно движение. Защо не проверите сами?

Повече за Икария тук.

Наблизо до Икария е може би най-мистичният гръцки остров. По време на заточението си на Патмос през I в.сл.Хр. Йоан Богослов пише своето "Откровение". През Средновековието на мястото на пещерата на светеца се появява манастир-крепост. Днес той е основната забележителност на острова и обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Но Патмос е много повече. Главният град Хора блести на слънцето с варосаните си къщи, а пристанището Скала е оживено от обичайните признаци на гръцкото лято - таверни, магазини за сувенири и хотели, фериботи. Ако търсите популярен плаж, изберете Кампос, а за по-различно преживяване, вземете лодка до плажа Псили Амос.

patmos island

Повече за Патмос тук.

Крит е задължителна спирка за всеки, който иска да опознае островите на Гърция. Защо? Защо ли не! Любителите на археологията знаят славата му на люлка на мистериозната Минойска цивилизация, която ни е завещала лабиринтоподобни дворци - и мита за лабиринта и Минотавъра. Развалините на Кносос (паметник на ЮНЕСКО) и Археологическият музей в Ираклио непременно трябва да се посетят. Онези, които търсят романтична атмосфера и живописен фон за снимки ще ги открият по уличките на Ханя, където италианска и гръцка традиция се смесват в неповторим градски пейзаж. Търсите природа и приключения? Поемете на преход през спиращото дъха ждрело Самария. Където и да отседнете по крайбрежието на Крит, ще откриете в близост някой чудесен плаж, но не пропускайте Балос и Елафониси. 

crete coast

Повече за Крит тук.

Един списък на гръцките острови, които непременно трябва да се посетят, не може да пропусне Санторини. Островът е всъщност кратерът на вулкан, избухнал в праисторически времена. Затова пейзажът е сюрреален. По стръмните червени и черни вулканични скали са накацали бели къщи и църкви с тюркоазени кубета. Иа е най-популярното от местните селца заради емблематичните си пейзажи и прословутия залез. На Санторини ще откриете и впечатляващи плажове, като вулканично червеният Кокини и близкият Бял плаж. Непременно опитайте и великолепното вино от местния сорт асиртико.

santorini

Повече за Санторини тук.

Преживяванията на Парос не са толкова екстремни - и това го прави отлично място за спокойна почивка. Столицата Парикия е живописно цикладско градче със бели къщи, неокласически резиденции и средновековна венецианска крепост. Селцата като Науса и Марпиза са също толкова живописни, идилични и блестящо бели под синьото гръцко небе. Плажове като Хриси Акти, Санта Мария и Пунда са приятни, класически плажни ивици за отмора, а на плажа Калогерос можете да се мажете с целебна кал. Не пропускайте възможността (и ферибота) да посетите близкото островче Андипарос. Главният му град е построен във венецианска крепост, а пещерата на хълма Агиос Йоанис ви потапя в мистична атмосфера. Докато сте на Андипарос се оглеждайте за Том Ханкс - актьорът има къща тук.

paros cats

Повече за Парос тук.

Един от най-необичайните острови в нашия списък е Делос - целият остров е археологически обект от списъка на ЮНЕСКО. И то какъв! През Античността тук се намирало едно от най-важните светилища на Гърция - това, посветено на божествените близнаци Аполон и Артемида. От него са останали впечатляващи развалини, като статуите на лъвове, които още охраняват свещения път от пристанището до светилището. 

Повече за Делос тук.

Улисани в многообразието в средиземноморската акватория на Гърция, не забравяйте, че Йонийско море също има какво да предложи.

Корфу разбираемо е звездата на Йонийския архипелаг. Вековното присъствие на венецианци, французи и британци е създало неповторим пейзаж и култура. Разходката из улиците на стария град на столицата Корфу, който е паметник на ЮНЕСКО, веднага ви потапя в атмосферата им - край вас се редуват къщи, дворци и обществени сгради в стил ренесанс, барок и класика, пропити с дух на космополитизъм, но с ясно отчетлива гръцка нотка. Дворецът на австроунгарската императрица Елизабет (Сиси) е живописен, но някак меланхоличен. Извисяващите се склонове на острова са покрити с гъсти гори, осеяни със свещичките на високи кипариси, а плажовете са като от книгите на Джералд Даръл. Около Палеокастрица ще намерите някои от най-добрите плажове на острова, а по залез посетете прочутия Канал на любовта за задължителната романтична снимка.

Corfu Island

Повече за Корфу тук.

От известно време насам Лефкада може да е нарече остров само по силата на навика - до него се стига по път. Но остров или не, Лефкада не трябва да бъде пропускана - заради великолепните плажове по западния ѝ бряг. Тук бреговата ивица е фина линия от бели камъчета, които влизат стръмно в морето. Удоволствието да плувате в прохладната, дълбока вода е равно на удоволствието да съзерцавате минималистичното съчетание от бели камъчета, сапфирена вода и безкрайно небе. Порто Кацики е най-вълнуващият от плажовете на Лефкада заради стръмните, сиви скали, които го ограждат. 

lefkada beach

Повече за Лефкада тук.

https://www.visitgreece.gr

visit greece

  • COMMENTING RULES

    Commenting on www.vagabond.bg

    Vagabond Media Ltd requires you to submit a valid email to comment on www.vagabond.bg to secure that you are not a bot or a spammer. Learn more on how the company manages your personal information on our Privacy Policy. By filling the comment form you declare that you will not use www.vagabond.bg for the purpose of violating the laws of the Republic of Bulgaria. When commenting on www.vagabond.bg please observe some simple rules. You must avoid sexually explicit language and racist, vulgar, religiously intolerant or obscene comments aiming to insult Vagabond Media Ltd, other companies, countries, nationalities, confessions or authors of postings and/or other comments. Do not post spam. Write in English. Unsolicited commercial messages, obscene postings and personal attacks will be removed without notice. The comments will be moderated and may take some time to appear on www.vagabond.bg.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Discover More

VAGABOND'S INTERNATIONAL WALK OF FAME
You went to LA, okay. You think you've seen it all – and walked over it: the pinkish stars on the pavement of Hollywood Boulevard with names of actors, musicians and celebrities, many of whom long forgotten, but immortalised in the Hollywood Walk of Fame.

#VISITGREECE
Ако сте от хората, които лягат и стават с Instagram, Гърция е мястото, където да изкарате ваканцията си през 2021 г.

ОТКРИЙТЕ МИСТИЧНА ГЪРЦИЯ
Гърция е земя не само на приятни плажове, синьо море, спираща дъха природа, богата история и дружелюбни, обичащи живота хора. Гърция е и земя, където понякога усещате присъствието на нещо неземно, свръхестествено, дори божествено.

НАЙ-ДОБРОТО ОТ ХАЛКИДИКИ
Защо почивате на Халкидики? Всеки има своя отговор. Но когато обобщим, откриваме, че можем да подредим най-доброто от Халкидики в пет категории.

ТОП 10 НЕЩА, КОИТО ДА ПРАВИМ НА ХАЛКИДИКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО
Щом сте тръгнали за Халкидики, ясно е, че основната ви цел е да се установите възможно най-близо до морето и да прекарвате основната част от времето на плажа.

5 MUST-VISIT PLACES IN ISRAEL
It is impossible to cover all the wonders that you will discover once you set foot in Israel, but here are five of the most astonishing ones.

DISCOVERING OUZO
The pines cast a dappled shade on our table and the cool sea is lapping at our feet, the rumble of pebbles drowned by the ecstatic chirping of the cicadas.

ТОП 10 ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВКУСА НА ГЪРЦИЯ
За нас е станало всекидневие да използваме гръцки зехтин у дома или да си поръчваме панирани калмари в ресторанта, но истината е, че гръцката кухня е несравнимо по-вкусна, когато сме в Гърция.

ТОП 10 СКРИТИ СЪКРОВИЩА НА ГЪРЦИЯ
Всеки интелигентен човек е способен да изброи поне пет места и забележителности в Гърция със световна слава (особено, ако следва популярните инфлуенсъри в социалните мрежи). Но страната предлага много повече от Акропола, Санторини, Корфу, Делфи и Миконос.
10 ГРЪЦКИ ОСТРОВА, КОИТО ДА ПОСЕТИМ ПРЕЗ 2020
Гърция нямаше да бъде Гърция, ако ги нямаше островите. Разпилени сред сините води на Егейско, Средиземно и Йонийско море, те са мозайка от различни истории, култури, пейзажи и кулинарни традиции, които са се преплитали на тях през вековете.

GREECE: WHERE TRAINS GO TO DIE
We have written extensively, with justification, about the many charms of Thessaloniki. A short drive from Bulgaria, the second largest city in Greece abounds with pleasures for both body and the soul.