НАЙ-ДОБРОТО ОТ ХАЛКИДИКИ

текст Димана Трънкова

Малък полуостров - много удоволствия

Sarti Beach, Halkidiki

Защо почивате на Халкидики? Всеки има своя отговор. Но когато обобщим, откриваме, че можем да подредим най-доброто от Халкидики в пет категории. Ще намерите повече на https://www.visit-halkidiki.gr.

1. ПЛАЖОВЕ

Пясъчни или каменисти, край оживени селца и курорти или усамотени, плажовете на Халкидики неизменно ни дават кристално чиста вода и блаженството да плуваме в голямото синьо до насита. Всеки има своята класация от любими плажове, но ето няколко, които да посетите задължително.

Хрусо

Къде: край Палиури, Касандра

Дадености: пясъчен плаж, организиран

Дълга златиста пясъчна ивица. Плитки води, в които спокойно да пуснете децата. Възможности за водни спортове. Приятни плажни барове с дружелюбни посетители и възможност да танцувате, докато се зазори. Отлично решение за всеки, които търсят място за цялото семейство.

Какудя

Къде: Атон

Дадености: пясъчен плаж, скални образувания, неорганизиран

Kakoudia Beach, Greece

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Харесва ли ви идеята да събирате тен на няколкокилометров пясъчен плаж край кротко море и интересни скали? И на нас ни харесва. Какудя е мястото. Интересно оформените бели скали, осеяли водата, внасят допълнителен елемент на екзотика и възможност за интересни селфита.

Кавуротрипес

Къде: Ситония

Дадености: пясъчен плаж, скални образувания, организиран

Заради тюркоазената си вода Кавуротрипес е има славата на едно от най-екзотичните места по крайбрежието на Халкидики. Ако имате шнорхел, тук е мястото, където да го сложите и да поемете около скалите

Сарти

Къде: Ситония

Дадености: пясъчен плаж, частично организиран

Трикилометровият плаж на Сарти е един от най-дългите на Халкидики. Покрит е с великолепен пясък и разкрива впечатляваща гледка към планината Атон, обичайно увенчана с бяло облаче при върха. Дали ще предпочетете организираната част или ще изберете да се печете на спокойствие по-далеч от музиката на баровете зависи изцяло от вас. Плажът достатъчно голям и за двете възможности. 

Карагаця

Къде: Амуляни

Дадености: пясъчен плаж, частично организиран

Karagatsia Beach, Ammouliani

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Спокоен, пясъчен плаж край бистра вода. И прекрасно място, от което да наблюдавате вълнуващите залези на Халкидики.

Кариди

Къде: Ситония

Дадености: пясъчен плаж, скални образувания, неорганизиран

Кариди един от най-красивите плажове на Ситония - малък пясъчен залив, сгушен между скали, огладени в причудливи форми от вятъра, слънцето и водата. Чудесно място за семейство с деца. Препоръчително е да дойдете по-рано сутринта - плажът е популярен сред летовниците. 

2. Активна почивка

Излежаването на плажа е приятно. Но когато преодолеете инерцията да не правите нищо, ще откриете, че Халкидики дава огромни възможности за активна почивка.

С яхта

Дълга 550 км, бреговата ивица на Халкидики е съкровище, което да откриете от борда на вашата или наета яхта. Плавания към залеза, изследване на скрити заливчета, недостъпни от сушата, и островчета като тези от групите Дрения и Диапорос - яхтата ви разкрива пейзажи, които ще помните цял живот.

Drenia Islands, Halkidiki

Островите Дрения, фотография: www.visit-halkidiki.gr

Гмуркане

В крайбрежните селца и курорти ще откриете компании, които предлагат професионално гмуркане, екипировка, опитни инструктори и възможността да надникнете под гладката повърхност на Бяло море. А тя е пълна с богатства - фосфоресциращи ята от риби, потънали кораби, скрити пещери, заливчета.

Diving Halkidiki

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Плуване със шнорхел

Шнорхел и чифт плавници са достатъчни, за да се отдадете на изследователско приключение по бреговете на Халкидики. Край всеки плаж на полуострова ще откриете нещо необичайно, привлекателно и очарователно.

Diving, Halkidiki

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Пешеходни преходи

Значителна част от Халкидики е планинска и може да бъде опозната по маркирани туристически пътеки. Планината Холомонтас, която заема централната и северната част на полуострова, е истинско откривателско пътешествие с гъстите си гори и зашеметяващите гледки, които се разкриват на всяка крачка.

Holomontas Mountains

фотография: www.visit-halkidiki.gr

С каяк около Диапорос

Отлична възможност да съчетаете забавление, море и пейзажи - разходете се около остров Диапорос и заобикалящите го островчета с морски каяк под напътствието на опитни гидове. Спрете на някой изолиран плаж и прекарайте безметежни часове в гмуркане, плуване, печене на слънце.

Kayaking, Halkidiki

фотография: www.visit-halkidiki.gr

3. Храна

Халкидики е изключително вкусно преживяване. Местните ресторанти и таверни ни дават най-доброто от дневния улов на местните рибари. Предизвикателството е да решим какво точно ни се яде днес. Октопод на скара или дълбоко изпържена аншоа? Миди или скариди? Ципура или риба тон? Всичко това е придружено от великолепни салати, разядки, традиционни ястия и чудесен хляб, а когато е изядено край морето, с приятели, сякаш става още по-вкусно. 

grilled octopus

фотография: Антони Георгиев

Вкусовете на Халкидики се простират отвъд бреговата ивица. Пчелите, които жужат по склоновете във вътрешността, правят ароматен и вкусен мед. Непременно опитайте разновидността от мащерка. Маслиновите горички на полуострова дават чудесни маслини и първокачествен зехтин, а местните мандри създават чудесни сирена. Козето сирене, което се прави в Йерисос дори е рекордьор на Гинес с титлата "най-голямата буца козе сирене на света".

Не пропускайте и вината на Халкидики. Тръгнете на пътешествие по Винения път и ще откриете винарни, които правят отлични бели и червени вина от вносните и местни сортове лози, покрили ниските хълмове наоколо. 

4. Открития

Халкидики не е само море и ваканция. На полуострова ни чакат малки и големи открития. Те внасят необходимата глътка разнообразие и се възможност да научим нещо ново или да се потопим в наситена с духовност атмосфера.

Света гора

Монашеската република, която заема по-голямата част от Атон, най-източният "ръкав" на Халкидики, неслучайно е паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е без аналог по света. Край морския бряг и сред гъстите гори, покрили предизвикателния планински терен на полуострова, се издигат 20 средновековни манастира. С архитектурата, библиотеките и църквите си всеки от тях е истинска съкровищница. За българите най-вълнуващ е нашият национален манастир Зограф, където наред с много реликви се пази ръкописът на "История славянобългарска".

Zorgraphou monastery, Athos

Зографския манастир, фотография: Антони Георгиев

Монашеската република не е музейно преживяване, а жив организъм, който продължава да живее по правилата, установени през Средновековието. Животът на монасите е подчинен на строгия ритъм на ритуалите на източното православие и посетителите трябва да се съобразяват с това. Не всеки може да посети Света гора. В републиката могат да влязат само пълнолетни мъже, които имат виза. Останалите могат да разгледат полуострова от борда на корабите, които правят редовни круизове.

Античният Олинт

Разположен във вътрешността на Халкидики, Олинт е чудесен пример за градоустройството на Античността - улици, които се пресичат перпендикулярно, и жилища с вътрешни дворове, построени така, че през лятото да са прохладни, а през зимата - топли. Най-впечатляващата част от Античния Олинт са великолепните подови мозайки, които украсявали жилищата на заможните граждани - те са едни от най-старите на света.

ancient olynthos

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Античната Стагира

Античната Стагира би заслужавала посещение дори само заради това, че в нея се е родил Аристотел. Тя обаче впечатлява и с живописното си разположение - на висок полуостров, вдаден в синьото море, заобиколен от гъсти гори.

ancient stagira

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Светилището на Зевс-Амон

Едно от най-важните антични светилища на Халкидики днес разказва история за приемственост на религиозните идеи през вековете. Разположено в Калитея, на Касандра, светилището първоначално било посветено на Дионис. По-късно било трансформирано в храм на Зевс-Амон - божество, съчетаващо чертите на древногръцкия и древноегипетския върховен бог, което предсказвало бъдещето. В него бил почитан и богът на здравето и изцелението Асклепий.

sanctuary of Zeus-Ammoun

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Кулата в Урануполи

Византийската каменна кула на няколко етажа, която се издига на пристанището в Урануполи, Атон, днес е предпочитано място за снимки. В нея има и музей, който е отворен за посещение. Но когато била построена през Средновековието, тя трябвало да осигурява на жителите на пристанището и околността защита в случай на пиратско нашествие и вражеска атака по море.

ouranoupoli tower

фотография: Антони Георгиев

5. Традиционни селца

Една от най-големите изненади на Халкидики са традиционните селца от каменни къщи. Някои от тях се крият пред очите ви, а до други трябва да пътувате специално. Обединяват ги чаровната атмосфера и споменът за отминали времена, който още витае по калдъръмите им.

Партенонас

Покатерено на високите склонове на Ситония, Партенонас е лабиринт от калдъръмени улички и внимателно реставрирани стари каменни къщи. Селото било построено толкова високо, за да пази жителите си от нападения по море. Днес тази своеобразна изолираност го прави привлекателно място за всеки, който иска да се откъсне за малко от туристическото оживление по крайбрежието.

Parthenonas village

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Арнеа

Арнеа е още по-далеч от морето - то се крие в склоновете на Холомонтас, във вътрешността на Халкидики. Но колко красиво и спокойно е то с традиционните си къщи и старата църква "Св. Стефан", чиито стъклен под разкрива останките на по-ранна църковна сграда. Арнеа е прочуто с тъкаческото си изкуство (посетете специализирания музей) и с традиционните си продукти като мед и вино.

Старото Никити

Днешното Никити е оживено крайбрежно средище, но неговият предшественик - Старото Никити - е далеч от морето. Затова и е съхранило много от старите си каменни къщи с балкони и китни градини.

old town nikiti

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Афитос

Афитос, на Касандра, се откроява от събратята си по това, че е на самия бряг. Въпреки туристите, Афитос успешни съхранява автентичния си дух. Тук можете сутринта да се наслаждавате на чудесния пясъчен плаж, а следобед да се разхождате между старите каменни къщи и да избирате сувенири. 

Afitos

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Visit Halkidiki

 

  • COMMENTING RULES

    Commenting on www.vagabond.bg

    Vagabond Media Ltd requires you to submit a valid email to comment on www.vagabond.bg to secure that you are not a bot or a spammer. Learn more on how the company manages your personal information on our Privacy Policy. By filling the comment form you declare that you will not use www.vagabond.bg for the purpose of violating the laws of the Republic of Bulgaria. When commenting on www.vagabond.bg please observe some simple rules. You must avoid sexually explicit language and racist, vulgar, religiously intolerant or obscene comments aiming to insult Vagabond Media Ltd, other companies, countries, nationalities, confessions or authors of postings and/or other comments. Do not post spam. Write in English. Unsolicited commercial messages, obscene postings and personal attacks will be removed without notice. The comments will be moderated and may take some time to appear on www.vagabond.bg.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Discover More

VAGABOND'S INTERNATIONAL WALK OF FAME
You went to LA, okay. You think you've seen it all – and walked over it: the pinkish stars on the pavement of Hollywood Boulevard with names of actors, musicians and celebrities, many of whom long forgotten, but immortalised in the Hollywood Walk of Fame.

#VISITGREECE
Ако сте от хората, които лягат и стават с Instagram, Гърция е мястото, където да изкарате ваканцията си през 2021 г.

ОТКРИЙТЕ МИСТИЧНА ГЪРЦИЯ
Гърция е земя не само на приятни плажове, синьо море, спираща дъха природа, богата история и дружелюбни, обичащи живота хора. Гърция е и земя, където понякога усещате присъствието на нещо неземно, свръхестествено, дори божествено.

ДЕСЕТ ГРЪЦКИ ОСТРОВА
Може да са 1200. Може да са и 6000. Точният брой на островите в Гърция може да варира според това как броите и както смятате за остров.

ТОП 10 НЕЩА, КОИТО ДА ПРАВИМ НА ХАЛКИДИКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО
Щом сте тръгнали за Халкидики, ясно е, че основната ви цел е да се установите възможно най-близо до морето и да прекарвате основната част от времето на плажа.

5 MUST-VISIT PLACES IN ISRAEL
It is impossible to cover all the wonders that you will discover once you set foot in Israel, but here are five of the most astonishing ones.

DISCOVERING OUZO
The pines cast a dappled shade on our table and the cool sea is lapping at our feet, the rumble of pebbles drowned by the ecstatic chirping of the cicadas.

ТОП 10 ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВКУСА НА ГЪРЦИЯ
За нас е станало всекидневие да използваме гръцки зехтин у дома или да си поръчваме панирани калмари в ресторанта, но истината е, че гръцката кухня е несравнимо по-вкусна, когато сме в Гърция.

ТОП 10 СКРИТИ СЪКРОВИЩА НА ГЪРЦИЯ
Всеки интелигентен човек е способен да изброи поне пет места и забележителности в Гърция със световна слава (особено, ако следва популярните инфлуенсъри в социалните мрежи). Но страната предлага много повече от Акропола, Санторини, Корфу, Делфи и Миконос.
10 ГРЪЦКИ ОСТРОВА, КОИТО ДА ПОСЕТИМ ПРЕЗ 2020
Гърция нямаше да бъде Гърция, ако ги нямаше островите. Разпилени сред сините води на Егейско, Средиземно и Йонийско море, те са мозайка от различни истории, култури, пейзажи и кулинарни традиции, които са се преплитали на тях през вековете.

GREECE: WHERE TRAINS GO TO DIE
We have written extensively, with justification, about the many charms of Thessaloniki. A short drive from Bulgaria, the second largest city in Greece abounds with pleasures for both body and the soul.